Day 1. Mιλώντας για SEO

Έχουν περάσει ήδη 2 εβδομάδες από την στιγμή που ξεκίνησα ουσιαστικά να ασχολούμαι με το κεφάλαιο “online διαφήμιση” . Kεφάλαιο το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο απ’όσο πίστευα και επακόλουθα απαιτεί και περισσότερο ψάξιμο. Η πρώτη μου “εξόρμηση” έγινε στο site της mindworks όπου το μάτι μου έπεσε πρώτα στην λέξη SEO .

H πρώτη μου απορία ήταν για το τι ακρίβως είναι το SEO(ή Search Engine Optimization) . Αμέσως άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο αποριών .

  • Τι είναι search engine optimization ? 
  • Ποιος είναι ο σκοπός του search engine optimization ?
  •  Ποια τα οφέλη του search engine optimization ? 

 

Tα πήρα λοιπόν από την αρχή.

Διαβάζοντας στο site της Μindworks : Το Search Engine Optimization (ή SEO) είναι όλες εκείνες οι σύγχρονες τεχνικές & διαδικασίες που χρησιμοποιούμε ώστε να επιτύχουμε την εμφάνιση ενός website σε μια υψηλή θέση στα κύρια (οργανικά) αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.Όταν ένας χρήστης ψάχνει για μια πληροφορία σε μια μηχανή αναζήτησης εμφανίζονται χιλιάδες αποτελέσματα. Σημασία έχουν τα websites που εμφανίζονται μόνο στην κορυφή των αποτελεσμάτων. Ένας μέσος χρήστης δεν πρόκειται να ψάξει πέρα από τα 20-30 πρώτα αποτελέσματα.

Σκοπός λοιπόν είναι τόσο να επιτευχθεί μια υψηλή θέση για τις λέξεις-κλειδιά (keywords) που μας ενδιαφέρουν όσο και να διατηρηθεί αυτή η υψηλή θέση στη διάρκεια του χρόνου. Η διαδικασία της βελτιστοποίησης (optimization) ενός website δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτεί χρόνο και κόπο και προϋποθέτει βασικές αλλαγές να πραγματοποιηθούν πάνω σε ένα website.

 Σκοπός άρα είναι να αυξήσουμε το traffic των αναζητήσεων που αφορούν το site μας. Και πως το καταφέρνουμε αυτό ?Σχεδιάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική SEO με σκοπό τη βελτίωση του website, την επίτευξη υψηλών θέσεων για τα keywords που μας ενδιαφέρουν, την συνεχή παρακολούθηση της καμπάνιας και βεβαίως την αύξηση της αποτελεσματικότητας του website είτε o στόχος είναι η πώληση, είτε ένα subscription ή ακόμα και το branding.

 

Καλά ως εδώ. Πρώτη μου σκέψη είναι ότι όντως το έχω βιώσει και ο ίδιος να μην μπαίνω στον κόπο να ψάξω την δεύτερη ή τρίτη σελίδα των αποτελεσμάτων που έχω πληκτρολογήσει. Καθώς το Internet εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός όλο και μεγαλώνει,θεωρώ πως γίνεται όλο και πιο απαραίτητη για τις εταιρείες η σωστή προβολή της ιστοσελίδας τους. 

Όσο καλό και αν είναι το περιέχομενο της σελίδας δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα αν το περιέχομενο δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένο. Άρα όταν μιλάμε για SEO , μιλάμε για οφέλη  όπως 

  1. Μεγαλύτερη κίνηση : εξασφάλιση υψηλών θέσεων στις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης σε Ελλάδα & Εξωτερικό,με σκοπό την προσέλκυση νέων επισκεπτών.
  2. Στοχευμένοι πελάτες : επιλογή κατάλληλων λέξεων ή φράσεων κλειδιά που θα συνδέσουν το website με τους πελάτες που ψάχνουν ακριβώς για αυτά που προσφέρει) .
  3. Υψηλά convertion rates :Πέραν της βελτιστοποίησης του website για τις μηχανές αναζήτησης, γίνονται οι απαραίτητες αναλύσεις, δοκιμές και παρεμβάσεις ώστε να αυξηθεί το ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες (conversion rates).
  4. Παρακολούθηση :Ενημέρωση με αναλυτικά reports για την εξέλιξη της καμπάνιας και συνεχείς βελτιώσεις ώστε να διατηρούνται οι υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

 

Μια σωστή παρατήρηση διάβασα στην Atnet η οποία ανέφερε :

Είναι πολύ σημαντικό η ιστοσελίδα σας να είναι στο μέγιστο βαθμό φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης. Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν μόνο επιφανειακές τεχνικές, όπως η δημιουργία φιλικών τίτλων σε κάθε σελίδα ή η τοποθέτηση meta tags στον κώδικα. Πρέπει όλη η υποδομή του website να έχει διαμορφωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο, αλλά και να έχει γίνει ανάλυση εξωτερικών παραγόντων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σωστή εμφάνιση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.

 

Το “ξενοδοχεία Ελλάδα” θα δώσει πολλά περισσότερα αποτελέσματα από το “ξενοδοχεία αθήνα” και ακόμα περισσότερα από το “ξενοδοχεία μενίδι αθήνα” .

Μπορείτε να σκεφτείτε ακόμα πιο απλά. Θα δημιουργούσατε μια σύγχρονη επιχείρηση σε ένα αποκλεισμένο μέρος χωρίς δρόμους? Τι νόημα έχει ένα όμορφο λειτουργικά site αν δεν μπορεί κανείς να το βρει? Τότε γιατί να κατασκευάσετε μια ιστοσελίδα χωρίς να εξασφαλίσετε ότι θα είναι προσβάσιμη σε όσους αναζητούν κάτι σχετικό με την υπηρεσία σας ?

Τhat’s all for now 🙂 !

 

Phrase of the day : Ask what you don’t know and risk even if you don’t know 

 

SEO

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *