Η μεγαλύτερη κρίση στην χώρα μας.

Μια κρίση συνήθως δεν χτυπάει μόνο έναν τομέα αλλά καταφέρνει να επηρεάζει και άλλους σαν μια μορφή ντόμινου. Τις προάλλες σκεφτόμουν αν ο σημαντικότερος τόμεας που πλήττεται σε καιρούς κρίσης είναι της οικονομίας. Βλέποντας το λίγο πιο σφαιρικά όμως, κατέληξα στο ότι η χώρα μας, έχει κύριως έλλειμμα παιδείας. 

“Κάτω τα χέρια μας από τις βιβλιοθήκες μας!” φώναζανε τον προηγούμενο μήνα οι Βρετανοί στην κυβέρνηση τους, στο πλαίσιο εθνικής εκστρατείας διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο περίπου 400 δημόσιων βιβλιοθηκών. Η Save our Libraries Day προβλήθηκε έντονα από τον τύπο, αλλά και από το Facebook και το Twitter. Ιn all seriousness, κάθε δήμος στην Βρετανία διατηρεί βάσει νόμου, βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε τοπικής κοινωνίας. Θα βλέπαμε μια τέτοια διαμαρτυρία στην Ελλάδα? Πόσοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει βιβλιοθήκη στην πόλη μας? Πόσοι την επισκεπτόμαστε? Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε την κουλτούρα της βιβλιοθήκης. Φταίει για αυτό και η κατάσταση των βιβλιοθηκών στην χώρα μας. 

 

Το υπόλοιπο άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα” βρίσκεται εδώ.

Όπως και να έχει, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την παιδεία ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Υπάρχουν τρόποι να ελκύσεις κάποιον να διαβάσει? Πολλοί! Εξευτελιστικό κόστος αγοράς βιβλίων κάθε είδους, σε ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία-βινυλλάδικα-δισκάδικα που έτυχε να βρω σε δρόμο κόντα στην Παναγία των Παρισίων,στο Παρίσι. Το μαγαζί είναι όλη μέρα γεμάτο κόσμο!

Img_0585

P.s. Random Mashup of the month.

2 Comments

  1. Πολύ καλό άρθρο.Δυστυχώς στη νΕλλάδα έχουμε την κουλτούρα του καφέ και όχι της βιβλιοθήκης.Επίσης στα πλάισια της "αναδιάρθρωσης του κράτους" γίνεται και σύμπτυξη στα σχολεία. Το οποίο σημαίνει πως απο εκεί που ένας δάσκαλος είχε 15-20 παιδάκια στην τάξη τώρα θα έχει γύρω στα 30. Το οποίο φυσικά σημαίνει ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης θα πέσει αρκετά.

  2. Web Rookie

    Είμαι 21 και την υποεκπαίδευση έτυχε να την γευτώ και εγώ. Δυστυχώς δεν ξέρω πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει, μέχρι να υπάρξει σοβαρή αντίδραση. Αν το βιβλίο δεν είναι χρυσός, τότε τι είναι?

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *