Ας λατρέψουμε το e-mail marketing

Με όλο αυτό το τεράστιο buzz των social media, ίσως να ήταν άκαιρο να γράψω για το e-mail.  Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να ασχολούμαι περισσότερο με αυτό το κομμάτι, το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να παίξεις με πολλά πράγματα για να καταφέρεις να μπεις στο πιο προσωπικό online “συρτάρι” ενός χρήστη.

Ένα εργαλείο το οποίο είναι πολύ πιο φθηνό από το κλασσικό direct marketing και έχει σχεδόν 40 (!) φορές μεγαλύτερο Conversion Rate από αυτό το των Social Media καναλιών, τότε είναι αρκετό για να το εντάξεις στο strategy σου.

Και ναι, μπορούμε να μιλάμε για open rate, για CTR, για Delivered Rate, αλλά στο τέλος της ημέρας, η λέξη είναι “conversion”.

Πρόσφατα ο Avinash Kaushik έγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Email still rocks! Social, Surprisingly, Stinks!” :

2014-02-23_2051

Social was never meant to be a conversion driving channel. It was always silly to believe that pimping your company’s products and services on Facebook would lead to short-term revenue – but the social ecommerce hype was/is too strong. Social media platforms are fantastic at See and good at Think. But they massively stink at Do.  You don’t go to social platforms to buy, and only extremely rarely to research. You are there to reach out to people you have real (or fake!) relationships with, you are there to get updates on your digital or real world existences, and you are there to be entertained.

Mπορούμε να μιλήσουμε για πολλά πράγματα για το e-mail marketing. Μπορούμε να μιλήσουμε για:

-Τα KPIs του e-mail ενός e-commerce site.

-Τα campaign data. Πόσα e-mails στάλθηκαν, σε ποιον, σε τι ενέργειες προχώρησαν αυτοί.

-Για Segmentation και Multi-channel customer purchase behavior, για customer lifetime value.

Ίσως πριν αρχίσουμε να μιλάμε για αυτά, πρώτα αρχικά να θέσουμε τους στόχους, μετά να βρούμε τα δεδομένα από αυτήν την “ζούγκλα” των BIG data και μετά να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε.

Οι άνθρώποι λατρεύουν να λαμβάνουν προσωπικά e-mails, και πόσο μάλλον να λαμβάνουν περιεχόμενο με βάση τις προτιμήσεις τους.

Ένα απλό τεστ που έκανα, ήταν να δοκιμάσω να στείλω ένα e-mail το οποίο να περιέχει το πρώτο όνομα του χρήστη στο subject line του newsletter και να το συγκρίνω με ένα e-mail το οποίο περιέχει ένα γενικό subject line.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:

2014-02-23_2107

Ένας αρκετά καλός λόγος για το επόμενο άρθρο που θα περιέχει τον απολογισμό κάποιων tests που έκανα.

4 Comments

 1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου χρήστο. Έκανα το ίδιο τεστ με το όνομα και είχα αντίστοιχα αποτελέσματα.

 2. Χρήστο έχεις πολύ δίκιο στην εκτίμηση της αξίας του Email Marketing. Συνηγορεί η πρόσφατη έρευνα του Econsultancy (δες εδώ https://econsultancy.com/blog/64614-email-remains-the-best-digital-channel-for-roi#i.h54v1x13y4ep7r) που δείχνει ξεκάθαρα ότι από πλευράς Return On Investment, το Email Marketing έχει σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο το SEO, ενώ για τα Social Media ας μην το κουβεντιάζουμε καν… -))
  Σχετικά με το πείραμα που έκανες με το first name personalization, μπορείς να βρεις εδώ http://www.marketingcharts.com/wp/online/more-data-supports-personalization-of-emails-39688/ υλικό που συνηγορεί στην αξία της χρήστης του πρώτου ονόματος στα Email Campaigns. Μάλιστα θα δεις ποσοστά και per industry, και στο travel industry στο οποίο δραστηριοποιείσαι θα δεις ότι τα ποσοστά της αύξησης του Open Rate με τη χρήση του πρώτου ονόματος φτάνουν το 65%. Για όλες τι αγορές, η αύξηση του open rate κατά μέσο όρο, όταν γίνεται χρήση του πρώτου ονόματος, φτάνει το 26%.
  Σε κάθε περίπτωση, όταν η ενέργεια αυτή γίνεται κανόνας, χάνει την αξία της για τον αποδέκτη, οπότε αν κάθε καμπάνια σου είναι προσωποποιημένη, τα ποσοστά σου κανονικοποιούνται.
  Και για να κλείσω με ένα tip: μπορείς εδώ να δεις τη συμβολή της χρήσης των συμβόλων στο subject line! Για το επόμενο άρθρο σου! http://www.experian.com/blogs/marketing-forward/2012/07/17/thinking-about-using-symbols-in-your-email-subject-lines/

  • Christos Vareloglou

   Εξαιρετικό food for thought Σοφία 🙂 ! Θα ήθελα και την άποψη σου για το πείραμα animated GIF vs static JPEG το οποίο δοκίμασα 2 φορές αλλά δυστυχώς δεν είδα κάποια διαφορά στο CTR. Βέβαια θα το ξαναδοκιμάσω μόνο σε gmail users, μιας και οι περισσότεροι χρήστες είναι outlook το οποίο έχει image blocker.

 3. Τα animated gifs όπως επίσης και τα flash δεν παίζουν σε όλους τους Email clients. Πρέπει επομένως να κάνεις ένα Α/Β test σε segments από users που ανοίγουν από συγκεκριμένους clients και να κρίνεις εκεί εκ του αποτελέσματος του test, σε ομοειδή groups χρηστών.
  Επίσης, τα gif βαραίνουν πολύ το email, με αποτέλεσμα να έχεις καθυστερήσεις στην παράδοση.
  Κάποιες έρευνες δείχνουν πάντως ότι δουλεύει: http://www.internetretailer.com/2008/03/31/putting-pitches-to-the-test
  και
  http://www.email-marketing-reports.com/iland/2008/12/animated-gifs-in-email-advice-and-links.html
  Καλή επιτυχία!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *