Μία συνέντευξη για το Youtube

Όταν σε μία συζήτηση με τον Ξενοφών Ελευθεριάδη άκουσα για πρώτη φορά την λέξη “Υoutubeseo“, τότε κατάλαβα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου(μετά την Google), “υποκρύπτει” από πίσω μία ολόκληρη βιομηχανία performance η οποία παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για κάποιον δημιουργό του Youtube, είτε αυτός είναι κάποιο Brand, καλλιτέχνης ή απλά ένας influential άνθρωπος.

Ο Ξενοφών είναι Account Director στην Εταιρεία DigitalMinds, η οποία πέρα των άλλων, παρέχει πλήρεις υπηρεσίες διαφήμισης σε ένα Youtube channel(από marketing ιδέες με στόχο το awareness μέχρι και δημιουργία εσόδων μέσα από διαφημίσεις).

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις που μου έδωσε σε 4 σχετικές ερωτήσεις μου:

  1. Με το που αναλάβεις ένα account ποια είναι τα βασικά βήματα για να κάνεις ένα audit?

Με την έναρξη της συνεργασίας μας με έναν δημιουργό στο YouTube (όταν λέμε δημιουργός υλικού, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε ανεβάζει πρωτότυπο υλικό που του ανήκει στο 100% είτε πρόκειται για μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, είτε για ένα comedian που ανεβάζει χιουμοριστικά βιντεάκια) ξεκινάμε με το να περάσουμε το κανάλι του στο δικό μας CMS (Content management system).

Ακολουθεί η λεπτομερής ανάλυση των analytics του καναλιού του για να δούμε ποιο είναι το κοινό του, τι πάει καλά και τι όχι, σε ποιους τελικά απευθύνεται, τι interaction υπάρχει με τους fans και όλα όσα μπορούμε να δούμε μέσα από τα στοιχεία που μας δίνει το σύστημα.

Επειδή όμως μιλάμε για δημιουργούς και εκτός από τα νούμερα υπάρχει και το πραγματικό team πίσω από αυτό, ακολουθούν συζητήσεις έτσι ώστε να δούμε από κοινού, ποιος είναι ο στόχος, που θέλουμε να φτάσει, σε ποιο κοινό θέλει να απευθυνθεί κ.τ.λ.

Σκέψου ότι το YouTube είναι ένα social medium με τεράστια δύναμη που οφείλει να έχει στρατηγική, να ακολουθεί κανόνες και καλές πρακτικές με στόχο πάντα την αύξηση του awareness, τη σωστή παρουσία του υλικού και φυσικά τη δημιουργία εσόδων από τις διαφημίσεις.

  1. Τι σημαίνει έσοδα στο YouTube και πως αυτά διασφαλίζονται?

Έσοδα στο YouTube σημαίνουν έσοδα από τις διαφημίσεις που παίζουν στο YouTube και προέρχονται από τα monetized views. και όταν λέμε monetized views εννοούμε εκείνα τα views στα οποία ο θεατής είχε κάποιου είδους αλληλεπίδραση με τη διαφήμιση που είδε. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δει μια pre roll διαφήμιση πάνω από 30 δευτ. ή στο 80% της διάρκειάς της τότε δημιουργείται έσοδο για το κανάλι.

Δική μας δουλειά σαν network είναι να διασφαλίζουμε τα έσοδα των partner μας, να προσφέρουμε access σε premium ads στα κανάλια αλλά και να διασφαλίζουμε τα έσοδα όχι μόνο από το ίδιο το κανάλι αλλά και από τους UGC’s (user-generated-content) δηλαδή όλους όσοι ανεβάζουν, χρησιμοποιούν το δικό μας υλικό σε δικό τους video. Π.χ αν εγώ ως user φτιάξω ένα βιντεάκι με δικές μου φωτογραφίες αλλά με ένα γνωστό τραγούδι για ήχο, τότε το σύστημά κάνει track το ηχητικό και αποδίδει το έσοδο στον ιδιοκτήτη του, που στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η xx δισκογραφική.

  1. Τι σημαίνει ανήκω σε ένα youtube network?

Θα σου μιλήσω για το δικό μας δίκτυο.

Ανήκω σε ένα network όπως η Digital Minds σημαίνει ότι ανήκω σε ένα δίκτυο που μου προσφέρει πρόσβαση σε features που σαν απλός creator του youtube δεν θα έχω.

Σημαίνει ότι έχεις μια ομάδα που μπορεί να συμβουλεύει στον τρόπο διαχείρισης του υλικού σου τόσο τεχνικά όσο και με marketing ιδέες για το πως να κάνεις growth με τον επαγγελματικότερο τρόπο.

Σημαίνει ότι διασφαλίζουμε τα έσοδά των καναλιών που χειριζόμαστε και προσπαθούμε πάντα αυτά να ανεβαίνουν.

Σημαίνει επίσης αυτόματη διαφήμιση σε περισσότερα από 2.000 κανάλια με εκατομμύρια subscribers, που ανήκουν στο δικό μας network !

Τέλος, και αυτός είναι ο στόχος μας για το άμεσο μέλλον, συνδέουμε γνωστά brands και τη διαφημιστική αγορά με την τεράστια δεξαμενή ταλέντων που είναι το YouTube. Οι creators πλέον έχουν μεγάλη επιρροή στο online κοινό, έχουν πιστούς fans και έχει τεράστιο ενδιαφέρον η συνεργασία τους με την διαφημιστική αγορά. Εμείς ως network κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με νέες συνεργασίες να είναι στα σκαριά

  1. Υπάρχει αντίστοιχο κομμάτι seo που επιβάλλεται να κάνεις?

Φυσικά! και όχι απλά επιβάλλεται αλλά είναι και αυτονόητο αν θέλεις τα βίντεό σου να κάνουν reach το κοινό.

Μην ξεχνάς ότι το YouTube αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά το google άρα αν δεν δουλέψεις σωστά τα metadata του υλικού σου τότε θα χαθείς στο άπειρο υλικό που υπάρχει ανεβασμένο εκεί. Ακόμη και στο YouTubeseo χρειάζεται στρατηγική και αρκετή δουλειά έτσι ώστε να χτίσεις σωστά το κανάλι σου.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Tel: +30 210 6800795 Mob: +30 6945151071

Skype: xenofon.eleftheriadis3

Email: xenofone@digitalmindsnet.com

Web: www.digitalminds.gr / www.digitalmindsnet.com

Address: Pefkon 6, Nea Filothei, 14235 Athens GR

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *