Μία συνέντευξη για το recruiting με την Workable

Το Job Hunting είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στην επαγγελματική πορεία κάποιου. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

Είχα την χαρά να μιλήσω με τον Νίκο Μωραϊτάκη, CEO της Workable, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μου κάποια πράγματα σχετικά με την οπτική γωνία ενός Recruiter(ο άνθρωπος ο οποίος βλέπει πρώτος το βιογραφικό σου και το αξιολογεί). Όταν ένας recruiter έχει μπροστά του 40-50 βιογραφικά για μία υποψήφια θέση τότε πρέπει πραγματικά το δικό σου CV να ξεχωρίζει. Είναι one shot opportunity.

Αρχικά, τι είναι το Workable?

Είναι ένα SAS (software as a service), το οποίο στοχεύει να απλοποιήσει, με πολύ χαμηλό κόστος, την διαδικασία applicant tracking από την στιγμή που ο υποψήφιος θα κάνει αίτηση, μέχρι και την ολοκλήρωση της συνέντευξης (προς το παρόν μιας και σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν και on-line tests στην συνέχεια), με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

uncle-sam-we-want-you

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τις απαντήσεις του σε κάποιες ερωτήσεις που του έκανα και αφορούν κυρίως το κομμάτι του recruiting.

1. Τι κάνει τo Workable διαφορετικό από άλλες παρόμοιες πλατφόρμες recruiting, όπως αυτή του Linkedin?

Τα Job Sites και οι πλατφόρμες εργασιακών δεδομένων, όπως αυτή του Linkedin είναι μόνο ένας τύπος εργαλείου από αυτά που χρησιμοποιούνται για την διαδικασία της πρόσληψης. Η κύρια λειτουργία τους είναι να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις υποψήφιους, διαφημίζωντας την θέση εργασίας ή επικοινωνώντας απευθείας με ανθρώπους που δεν αναζητούν κάποια δουλειά. Οι Εταιρείες πρέπει να δημοσιεύσουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας τους σε πολλαπλά job sites και να συγκεντρώσουν όλους τους υποψήφιους σε ένα μέρος. Πρέπει επίσης να υλοποιήσουν και πολλά άλλα πράγματα όπως το να φτιάξουνε career pages, online πλατφόρμες αίτησης, να οργανώσουν τους υποψήφιους σε μία συγκεκριμένη δομή αξιολόγησης, να ανταλλάξουνε και να εντοπίσουν emails με υποψήφιους, να προγραμματίσουν συνεντεύξεις και πολλά άλλα.Το Workable είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο πρόσληψης το οποίο δίνει την δυνατότητα στις Εταιρείες να κάνουνε όλα αυτά τα πράγματα, συνδέοντας ταυτόχρονα όλες τις online υπηρεσίες (όπως το Linkedin) οι οποίες θα υλοποιήσουν την διαδικασία αυτή. Είναι ένα software το οποίο σε βοηθάει να οργανώσεις και να αυτοματοποιήσεις όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται μέχρι να προσληφθεί κάποιος.

2. Πόσα δευτερόλεπτα/λεπτά παίρνει σε έναν Recruiter να αξιολογήσει ένα βιογραφικό?

Μία ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης συνήθως περιέχει πολλά βήματα. Τυπικά, κάποιος θα ρίξει μία γρήγορη ματιά στις νέες αιτήσεις, έχοντας ως πρώτο στόχο να αποκλείσει ανόμοια CVs και να κρατήσει αυτά που αξίζουν περαιτέρω μελέτη. Όταν ένα CV είναι παντελώς άσχετο με την συγκεκριμένη θέση εργασίας, ο Recruiter θα το καταλάβει μέσα σε δευτερόλεπτα. Μετά όμως θα ξοδέψει λίγο περισσότερο από ένα λεπτό στα σχετικά CVs, φιλτράροντας σημαντικά στοιχεία υποψηφίων τους οποίους αξίζει να καλέσει τηλεφωνικά. Από εκεί και πέρα, πολλαπλοί άνθρωποι θα κοιτάξουν το CV λεπτομερειακά, θα κρατήσουν σημειώσεις για την συνέντευξη, θα ερευνήσουν την online παρουσία του υποψήφιου και θα ελέγξουν κάθε μικρή λεπτομέρεια της εμπειρίας του. Για να συνοψίσουμε, η απάντηση είναι ότι ένας Recruiter χρειάζεται από 2 δευτερόλεπτα έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο σχετικό είναι το CV με την υποψήφια θέση εργασίας.

3. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία πρέπει να αναφέρονται μέσα στο CV κάποιου, ο οποίος κάνει αίτηση για μία θέση στο Digital Marketing?

Το πρόβλημα με το Digital Marketing, είναι οτί μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Ως Hiring Manager, πιθανότατα θα ήθελα να καταννοήσω εάν ψάχνω για έναν SEO expert ή έναν PPC/SEM expert ή έναν social media & brand marketer ή έναν content marketer. Αυτά είναι θεμελιωδώς διαφορετικά πεδία εξειδίκευσης, και ακόμα και αν κάποιος έχει ασχοληθεί με όλα αυτά από λίγο, θα τον συμβούλευα να ξεκαθαρίσει τον τομέα του Digital Marketing πάνω στον οποίο διαθέτει μία ευρύτερη γνώση. Για όλους αυτούς τους υποψήφιους, θα ήθελα επίσης να γνωρίζω εάν αναζητώ κάποιον ο οποίος διαθέτει ικανότητες engineering για να στήσει ένα project, την ικανότητα να κάνει performance marketing ή τις συντακτικές ικανότητες marketing για να παράγει περιεχόμενο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το κομμάτι της επαγγελματικής εμπειρίας θα ήταν πολύ σαφές όσον αφορά τα κομμάτια της δουλειάς τα οποία μπορείς να υλοποιήσεις αυτόνομα, και ποια κομμάτια χρήζουν αξιολόγηση ή ομαδική συνεργασία.

4. H social media παρουσία ενός υποψήφιου παίζει ρόλο για την απόφαση ενός Recruiter? 

Για αρκετές δουλειές θεωρώ πως ναι. Η social media παρουσία μας, είναι μία απεικόνιση της προσωπικότητας μας και της δημόσιας συμπεριφοράς μας. Φυσικά ένας Recruiter δεν μπορεί να κρίνει την καταλληλότητα ενός υποψήφιου μόνο από αυτό, αλλά σίγουρα μπορεί να αποδώσει θετικά και αρνητικά σημάδια. Ένας υποψήφιος με καλλιεργημένα ενδιαφέροντα και απόψεις σχετικές με την υποψήφια θέση εργασίας, μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως το blogging, quora, medium, twitter κλπ. για αναδείξει ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Αυτό το “προσωπικό-branding” θα αυξήσει δραματικά τις ευκαιρίες του υποψήφιου και θεωρώ ότι είναι μία καλή κίνηση, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους με έναν απλό τρόπο τον οποίο δεν μπορούν να αναδείξουν μέσα από μία σελίδα βιογραφικού. Πάντα τονίζαμε ότι τα CVs είναι ένας πολύ ρηχός και μονοδιάστατος τρόπος για να αξιολογήσεις ένα άτομο, οπότε και θα έπρεπε να καλωσορίσουμε τον νέο κόσμο των online profiles και των social media, γιατί μας αποκολλάει από το παρελθόν. Ταυτόχρονα, μία “φτωχή” online παρουσία μπορεί να επιφέρει να αντίθετα αποτελέσματα. Κάθε Εταιρεία έχει τα δικές της αξίες, και αναζητάει υποψήφιους που να συνάδουν με αυτές. Εάν είσαι ένα αγενές άτομο στο Twitter, τότε θα υποθέσω πως θα είσαι και ένας δυσάρεστος συνάδελφος. Πρόκειται για δημόσια μέρη, στα οποία κάθε τι αντικατοπτρίζει τι είδους άνθρωποι είμαστε. Μπορώ να σκεφτώ ελάχιστες κατηγορίες δουλειών στις οποίες ο Εργοδότης δεν νοιάζεται για την προσωπικότητα σου.

5. Eίναι σημαντικό το να στέλνεις και Cover Letter όταν κάνεις αίτηση για μία δουλειά?

Ένας καλός εργοδότης συνήθως ξεκαθαρίζει τι επιθυμεί να λάβει, ή χρησιμοποίει μία πλατφόρμα όπως το Workable για να ρωτήσει τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται μέσα από μία online πλατφόρμα αίτησης. Υπάρχει λόγος για το κάθε τι το οποίο αναζητάει μία Εταιρεία. Εάν δεν διευκρινίζεται στην αίτηση, τότε ένα cover letter δεν θεωρείται άσχημη κίνηση, αρκεί να είναι ένα σύντομο και σαφές κείμενο το οποίο με βοηθάει να καταννοήσω ποιος είσαι και γιατί κάνεις αυτή την αίτηση. Η συμβουλή μου θα ήταν, εάν έχεις κάτι να αναφέρεις για αυτή την θέση εργασίας και πως ταιριάζεις με αυτήν, τότε κάντο μέσα από ένα απλό Cover Letter. Εάν απλά κάνεις copy-paste ένα βαρετό template, τότε μην μπεις στον κόπο.

6. Τέλος, θεωρείς ότι οι Έλληνες νέοι που αναζητούν μία δουλειά, διαθέτουν την κατάλληλη κουλτούρα του “Job Hunting” ?

Όχι, οι περισσότεροι από αυτούς είναι τρομερά ανεκπαίδευτοι για αυτή την διαδικασία, σε σύγκριση με job seekers σε άλλες δυτικές χώρες. Είναι πολύ σύνηθες το να γνωρίσεις υποψήφιους που είναι έξυπνοι και ικανοί αλλά ταυτόχρονα κάνουν ελάχιστη πρόσπαθεια να επιλέξουν την κατάλληλη δουλειά, να στείλουν μία σωστή αίτηση, να ερευνήσουν την εταιρεία, να “πουλήσουν” τον εαυτό τους με σωστό τρόπο, να περιγράψουν τα κατορθώματα τους, να αποδείξουν την αξία τους σε διαδικασίες πρόσληψης κλπ.

Νομίζω πως αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους οι οποίοι συνεισφέρουν στην έλλειψη ικανοτήτων job hunting. Ένας είναι ότι τα πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν κατάλληλα τους φοιτητές για αυτή την διαδικασία, σε αντίθεση με τους φοιτητές στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ωθείσαι στο να κάνεις αιτήσεις για πρακτική, να πας σε carrer days και να εκπαιδευτείς στο πως να συνθέσεις ένα καλό CV όπως και στο να αναπτύξεις interview skills. Θεωρώ επίσης ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Ελληνικές Εταιρείες σπάνια διαθέτουν μία δομημένη διαδικασία αξιολόγησης, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην έχουν την δυνατόητα να εκπαιδευτούν από μία επωφελή διαδικασία. Μία ακόμη αίτια είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ αλλάζουν λιγότερο συχνά μία δουλειά. Τέλος, η πλειοψηφία των δουλειών στην Ελλάδα είναι σε μικρές επιχειρήσεις που συνηθώς προσλαμβάνουν ανθρώπους μέσα από προσωπικές γνωριμίες χωρίς διαδικασίες αξιολόγηση, πόσο μάλλον στον δημόσιο τομέα όπου το παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *