10 adwords experts για τις top 3 must-check PPC metrics

Συνήθως για τους περισσότερους, όταν μπαίνουμε στο dashboard ενός Adwords Account, πελαγώνουμε μέσα σε λίγα λεπτά εξαιτίας του πλήθους των PPC metrics που είναι διαθέσιμα. Metrics που δεν χρειάζεται να κοιτάξει κάποιος για να αξιολογήσει μία καμπάνια που έτρεξε και metrics που πρέπει σίγουρα να θεωρηθούνε KPIs.

Διαβάζοντας πρόσφατα το άρθρο του wordstream σχετικά με τις απαντήσεις κάποιων experts όσον αφορά τα  κορυφαία PPC metrics τα οποία κοιτάζουνε στις adwords καμπάνιες τους, έθεσα σε μερικούς αξιόλογους Έλληνες Experts που ασχολούνται με το adwords, τις εξής 2 ερωτήσεις:

1. Εάν μπορούσες να ελέγξεις μόνο 3 pay per click metrics, ποιες θα ήταν αυτές? Με άλλα λόγια, ποια PPC metrics προσφέρουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδοση μίας Paid Campaign σου, και γιατί κάθε μία?

2. Ποιο PPC metric θεωρείς ότι είναι υπερ-εκτιμημένο για να το λάβουμε υπόψιν?

*Το post θα καταλάβεις ότι αποδεικνύεται μακροσκελές γιατί καμία απάντηση για το adwords δεν μπορεί να είναι σύντομη :). Enjoy:

Αντώνης Βεντούρης, Senior Web Analyst, Mindworks

Η ερώτηση κρύβει μια παγίδα, αφού τα 3 metrics ομολογουμένως σε αναγκάζουν να αφήσεις έξω κάποια.

Η λογική απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση θα ήταν CPA (ή ROAS), Cost per Conversion και CTR.

Όμως, όλα παραπάνω είναι δείκτες – οι δείκτες είναι εξαιρετικοί για να συσχετίσεις διαφορετικού μεγέθους entities (campaigns/adgroups/keywords) και να εξουδετερώσεις τις διαφορές μεγέθους μεταξύ τους, είναι όμως ιδιαίτερα αδύναμοι στο να δείξουν share, δηλαδή το πόσο σημαντικό είναι το entity και αν ακολουθεί τον κανόνα του 80/20 (έτσι δεν σου επιτρέπουν να βάλεις προτεραιότητες στη διαδικασία βελτιστοποίησης του λογαριασμού).

Τα δικά μου 3 metrics λοιπόν είναι τα clicks, conversions (ή return) και cost. Από αυτά μπορείς να εξάγεις οποιονδήποτε δείκτη από 2 μεγάλες κατηγορίες:

1) CPC και CPA/RPC metrics, καθώς και

2)Conv.Rate.

3) Budget/Conversion shares, που σου δείχνουν ποια entities είναι αυτά που έχει μεγάλη σημασία να ασχοληθείς μαζί τους. Time is limited και δεν γίνεται να ασχολείσαι με κάτι που απλά είναι πολύ μικρό.

Ναι, χάνεις το CTR, αλλά μου αφήσατε μόνο 3 metrics ενώ ήθελα και τα impressions. Ναι, χάνεις και το IS, αλλά και πάλι – μόνο 3 metrics!

Υπερεκτιμημένο metric: Δύσκολη ερώτηση, καθώς είναι αρκετά. First page bid estimate, CPM, Average Position και View through ανταγωνίζονται για να πάρουν την θέση. Θα πάω όμως με το CPM, το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια πλέον σαν bidding option (καθότι οι περισσότεροι διαφημιζόμενοι ενδιαφέρονται για το direct response) – έτσι μιλάμε για μια “χρέωση” που δεν υφίσταται (αφού δεν πληρώνουμε με impressions), η οποία δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο σε μια καμπάνια.

Σάκης Ρίζος, The AdWords go-to guy

Σχετικά με το ερώτημά σου, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το είδος της καμπάνιας, π.χ., θέλουμε branding, traffic, conversions; K.λπ.

Εν πάση περιπτώσει, θα επέλεγα τα:

 1. CTR (αν δεν έχεις CTR τότε κάτι δεν πάει καλά με την καμπάνια σου και όλα παίρνουν την κατιούσα).
 2. Conversion Rate (αν η καμπάνια έχει κάποιο conversion action, είναι προφανές ότι το conversion rate είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείς).
 3. Lost Impression Share (βλέπεις γρήγορα αν έχεις θέματα με budget, bids, Quality Score).

Υπερεκτιμημένο metric: θα επέλεγα το View-Through Conversion.

Δημήτρης Μανιάτης, Head of RepriseMedia

Περιορίζοντας το scope μόνο στο search κομμάτι τότε:

 1. ROAS (Return On Ad Spend), γιατί είναι ο κυριότερος δείκτης που αποτυπώνει την κερδοφορία του account, και σαφώς καλύτερος από το CPA γιατί το CPA οδηγεί το optimization να γίνεται για τους μέσους όρους (το μέσο καλάθι, το μέσο περιθώριο κέρδους κλπ) ενώ κάθε e-shop έχει διαφορετικά περιθώρια ανά προϊόν. Υπολογίζεται ως Revenue / Cost. Η καθαρή αποτύπωση του ROAS ανά keyword ή adgroup σε ευρώ μου επιτρέπει να βλέπω καλύτερα το περιθώριο στο πόσο επιθετικά μπορώ να τοποθετηθώ στο bidding.
 1. CTR, γιατί αν είναι υψηλό είναι ένδειξη ότι το offering του διαφημιζόμενου είναι ελκυστικό και σχετικό με την ανάγκη του χρήστη όπως αυτή εκφράζεται στο keyword που χρησιμοποίησε. Το αντίθετο (χαμηλό CTR) είναι ένδειξη ότι υπάρχει χαλαρή τέτοια σχέση άρα και πιθανό περιθώριο βελτίωσης της στόχευσης ή παύσης κάποιου keyword.
 1. Impression Share, γιατί είμαι οπαδός του always on στο search άρα αν το impression share είναι χαμηλό σημαίνει ότι εμφανιζόμαστε σε περιορισμένη μερίδα των ανθρώπων που αναζητούν το διαφημιζόμενο προϊόν/υπηρεσία. Αυτό με οδηγεί στο να προσαρμόσω την κατανομή του διαθέσιμου budget ώστε σε όσα keyword στοχεύω να εμφανίζεται ο διαφημιζόμενος κατά το δυνατό στο σύνολο των ανθρώπων που τα αναζητούν.

Υπερεκτιμημένο metric: Θα πω ως λιγότερο χρήσιμο το average position για να προσπαθήσω να μετριάσω την υπερβολική αγάπη για το Top Position.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Head of Search, Mozaik

Αν θα μπορούσα να ελέγχω μόνο τρία (3) PPC Metrics μιας πληρωμένης καμπάνιας αυτά θα ήταν το ROAS(Return on Ad Spend), το Cost (κόστος που δαπανήθηκε) και ο αριθμός των Conversions (1-per click). Γιατί κάθε μία από αυτές;

ROAS – Η πλειοψηφία των καμπανιών που τρέχω έχουν σαν ξεκάθαρο στόχο το performance, να μεγιστοποιήσουν δηλαδή την απόδοση των χρημάτων που επενδύονται σε αυτές. Το πόσες φορές γυρίζουν πίσω τα χρήματα που γίνονται allocate σε πληρωμένες καμπάνιες είναι κατά τη γνώμη μου το κλειδί, που επιτρέπει την επανεπένδυση ενός μέρους του επιπλέον revenue που προκύπτει από τις πληρωμένες καμπάνιες, ώστε να υπάρξει ένα upward spiral scaling του λογαριασμού/καμπανιών που ουσιαστικά «επιδοτείτε» από το performance αυτών των ίδιων των καμπανιών.

Cost – Το κόστος που δαπανείτε ή είναι να δαπανηθεί αρχικά ή για μια συγκεκριμένη χρονική πορεία είναι ένα από τα metrics που συζητείτε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:

α) Τα χρήματα που μπορούν να επενδυθούν σε ένα λογαριασμό/καμπάνια έχει να κάνει με την απόδοση (ROAS) του – εφόσον υπάρχει ιστορικότητα στα δεδομένα ή μπορεί να γίνει estimate η πιθανή απόδοση β) με μικρά ποσά είναι εύκολο να πετύχεις πολύ υψηλή απόδοση σε ROAS, εκεί λοιπόν που το cost συμβάλλει ως metric είναι το πώς επηρεάζει το ROAS καθώς όλο και μεγαλύτερα ποσά γίνονται allocate στη συγκεκριμένη πληρωμένη καμπάνια. Το κλειδί εδώ είναι να βρεθεί το βέλτιστο σημείο ισορροπίας μεταξύ ποσού επένδυσης (cost) και απόδοσης (ROAS).

Conversions – Ο αριθμός των conversions που προκύπτουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο είτε αφορούν απευθείας πώληση, είτε αφορούν lead generation ή κάποιο άλλο goal (π.χ εγγραφή ως μέλους σε κάποια κοινότητα) είναι το τρίτο metric που παρακολουθώ «στενά». Συνδυαστικά με ένα υψηλό ROAS και Cost το ζητούμενο είναι η επίτευξη ενός υψηλού αριθμού conversions. Σποραδικά conversions ακόμα και αν πετυχαίνουν μεγάλο ROAS με ένα «σεβαστό» Cost οδηγούν σε υψηλή μεταβλητότητα της απόδοσης της πληρωμένης καμπάνιας, σε αβεβαιότητα και σε δυσχέρεια στο allocation των απαιτούμενων resources σε βραχυπρόθεσμο/μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Υπερεκτιμημένο metric: Το metric που θεωρώ ως υπερεκτιμημένη την «αξία» του κατά τη γνώμη μου είναι το CTR (Click-through rate) για μια σειρά από λόγους: α) Η ορθή διαχείριση (optimization) μιας πληρωμένης καμπάνιας θα οδηγήσει «αυτόματα» σε ένα υψηλό CTR σε σχέση πάντα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που παίρνουν μέρος στο auction. β) Η μεγάλη επικέντρωση στο CTR και η αύξηση του ως αυτοσκοπός όχι μόνο δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά υποδόρια οδηγεί στην προσέλκυση χαμηλότερης ποιότητας επισκέψεων που «αόρατα» και σταθερά ροκανίζουν την απόδοση (ROAS) της πληρωμένης καμπάνιας.

Φώτης Αντωνόπουλος, eCommerce Director – myshoe.gr

Σαν άνθρωπος του eCommerce, καταγράφω συνεχώς γύρω στους 110 δείκτες, για να έχω μια ολοκληρωμένη και ακριβή εικόνα του performance που παράγει το digital spending που διαχειρίζομαι. Αν, όμως έπρεπε να απομονώσω τρεις, που θα έλεγα ότι είναι οι πρώτοι δείκτες που κοιτάζω πάντα, τότε αυτοί θα ήταν:

CPA: Είναι προφανές ότι στο πολύ ανταγωνιστικό digital retail περιβάλλον, ο συγκεκριμένος δείκτης … “can make you, or break you”. Είναι ένας δείκτης πάρα πολύ εύκολα μεταβαλλόμενος, και θέλει διαρκή παρακολούθηση, ακόμα και σε επίπεδο Live εξέλιξης. Χρησιμοποιώντας το API του GA, ήταν το πρώτο που φτιάξαμε, για να μπορούμε να το κάνουμε διαρκώς track.

ROI (και ROAS μέσω των Analytics): Ένα καλό CPA είναι λογικό ότι θα αυξήσει το ROI. Αν λοιπόν, ο πρώτος δείκτης έχει πτωτική τάση, αλλά δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αυξητική αποτύπωση και στην συνολική διαφημιστική επένδυση, τότε είναι ένα πολύ καλό, πρώτο καμπανάκι, ότι θέλει περισσότερο ψάξιμο στα διαφημιστικά κανάλια, για να δούμε που βρίσκονται οι διαρροές. Ταυτόχρονα, είναι ο συγκεντρωτικός δείκτης αποτίμησης του Performance όλων των διαφημιστικών ενεργειών στα αντίστοιχα κανάλια. Κατά συνέπεια και της κερδοφορίας ή μη της εταιρείας.

Profit per Impression/Click: Είναι ο τρίτος δείκτης, που στην δική μου αλληλουχία ανάλυσης αποτυπώνει την απόδοση του Performance μου. Αν οι δυο πιο πάνω δείκτες, αντιδρούν αναλογικά (δλδ η πτώση στον πρώτο, οδηγεί σε αύξηση του δευτέρου), τότε θα περιμένω και αντίστοιχη αύξηση στο Profit per Impression/Click. Αν δω ότι παρουσιάζει στατικότητα, είναι πάλι ένα καλό καμπανάκι ότι δεν αποδίδει το δημιουργικό μου (text/image/video) και θέλει αλλαγή ή ανανέωση.

Υπερεκτιμημένο metric: Ο δείκτης που θεωρώ ότι είναι υπερεκτιμημένος είναι το Conversion Rate. Όχι, πλάκα κάνω, αν και κάποια στιγμή χρειάζεται μια κουβέντα και γι’ αυτό. Στα σοβαρά όμως, ο δείκτης που θα έλεγα ότι μάλλον αγνοώ, τις περισσότερες φορές, είναι το Average Position. Σε πρώτη ματιά δεν μου χτυπάει κάποιο καμπανάκι, αφού στο τεράστιο πλήθος των καμπανιών που τρέχουν πάρα πολύ δύσκολα θα δεις μεταβολές στο σύνολο (μιλάμε πάντα για μια πρώτη ματιά), αλλά ακόμα και αν αυτές παρατηρηθούν, η πιο εύκολη διάγνωση είναι ότι κάποιος καινούργιος έχει μπει στην αγορά και bidάρει για position, οπότε γνωρίζουμε πως θα σταματήσει πολύ σύντομα, όταν θα δει τα πρώτα ROI ο άνθρωπος που καπνίζει το πούρο και πληρώνει το account. Το Performance Marketing είναι ένα πολύ ευαίσθητο και ευμεταβαλλόμενο περιβάλλον και χρειάζεται long term strategy και investment, για να αποφέρει αποτελέσματα. Δυστυχώς, οι ‘λεονταρισμοί’ του overbidding είναι μοντέλο που έχουμε δει εδώ και καιρό ότι δεν αποδίδει. Πόσο μάλλον τώρα, που έχει γίνει πολύ fragmented το εργαλείο που λέγεται Adwords. Απλά μας κάνουν την ζωή δύσκολη, στα reports μερικών ημερών.

Σωτήρης Αλεξόπουλος, Head of Operations, Warply

Ο σύγχρονος marketeer έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με την αξιολόγηση των ενεργειών του, ειδικά σε επίπεδο digital marketing όπου πλέον όλα μπορούν και είναι μετρήσιμα. Παρόλο που οι αριθμοί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάποιος την αλήθεια που θέλει, υπάρχουν κάποιοι δείκτες που σίγουρα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι δείκτες απόδοσης που πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι πιθανό να διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους της κάθε ενέργειας. Επομένως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι καλούμαστε να αξιολογήσουμε πριν το κάνουμε.

CTR – Clich Through Rate Είναι ο δείκτης που σας βοηθά να αξιολογήσετε την πρώτη μας επαφή με τους χρήστης και να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για την ποιότητα του μέσου όπου προβάλλεται η καμπάνια, τον αντίκτυπο του δημιουργικού ή ακόμα και για την ανταπόκριση των χρηστών στο προϊόν ή την εταιρείας σας. Η πρώτη εντύπωση όντως μετράει και με μερικά A/B testing μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το προωθητικό υλικό, την προσέγγιση και την στόχευση ώστε να κερδίσετε επιπλέον clicks.

CPΑ – Cost Per Acquisition Με απλά ελληνικά, πόσο μου στοιχίζει να αποκτήσω ένα νέο πελάτη. Βασική προϋπόθεση για την αξιολόγηση είναι να γνωρίζετε πόσο αξίζει για εσάς ένας χρήστης στη διάρκεια της ζωής του. Τα υπόλοιπα είναι απλή λογική: δεν ξεπερνάω ποτέ αυτό το όριο. Φανταστείτε μια αεροπορική εταιρεία να πληρώνει 10€ για να επιτύχει μια αγορά που θα της αποφέρει μια προμήθεια 4€. Θυμηθείτε να συγκρίνετε αυτό τον δείκτη για ομάδες χρηστών ανάλογα με την πηγή προέλευσης τους, θα εκπλαγείτε με τη διαφορά στην ποιότητα των χρηστών.

ROAS – return on ad spend: Είναι ο απόλυτος και μια άμεσος δείκτης αξιολόγησης μιας ενέργειας. Αντίστοιχα με το ROI, συγκρίνει όλο το κόστος μιας ενέργειας και το αντιπαραβάλει με το έσοδο που έχει προέλθει από αυτή. Η σημαντικότητα του συγκεκριμένου δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι φανερώνει αμέσως αν η ενέργεια έχει κάνει καλύψει το κόστος της και βοηθά στον υπολογισμό της απόδοσης αν μειωθούν ή ενταθούν οι ενέργειες.

Υπερεκτιμημένο metric: Υπερεκτιμημένο CPM??? Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος δείκτης να χαρακτηριστεί υπερεκτιμημένος καθώς οποιαδήποτε σοβαρή αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα μελέτης και συνδυασμού αρκετών δεικτών. Το CPM είναι ίσως ο μοναδικός δείκτης που δεν συνδέεται άμεσα με την απόδοση σε επίπεδο πωλήσεων. Παραμένει όμως είναι καλός δείκτης για να μετρήσετε την έκταση και την προβολή, αλλά παραμένει αδύναμος στις περιπτώσεις όπου η καμπάνια μένει στο επίπεδο της ενημέρωσης.

Γιώργος Γκριτζάλας, Managing Partner, Hangover Media

CPA: Το σημαντικότερο όλων. Όσο το ROI είναι θετικό και το CPA βελτιώνεται, δεν υπάρχει κάποιος δυσαρεστημένος. Ευχαριστιέσαι να βλέπεις νούμερα.

Budget: No Budget, no party. Πονεμένη ιστορία για τους περισσότερους “μικρομεσαίους” παίχτες, με εξ’αρχής ιδιαίτερα limited budget και προφανώς όχι ιδανικά αποτελέσματα λόγω ελλιπούς testing.

CTR: Η αρχή και το τέλος. Πόσα clicks παίρνεις σε σχέση με τις προβολές; Πόσο καλογραμμένα και “πουλησιάρικα” είναι τα ads σου; Ποια ads κρατάς και ποια πετάς στα σκουπίδια; Κάνουν τη δουλειά που θες; Όλα, στο πως “διαβάζεις” ένα metric.

Υπερεκτιμημένο metric: Average Position: Όχι αυτή καθεαυτή τη μέση θέση, αλλά το κυνήγι της “πρωτιάς”, είναι ιδιαίτερα υπερεκτιμημένο (και #pestenamefate). Πολλές φορές η δεύτερη ή η τρίτη θέση μπορεί να έχουν πολύ καλύτερο ROI και να δίνουν ευκαιρίες για περισσότερα bids, όμως η πίεση του πελάτη που το βλέπει “πατριωτικά”, οδηγεί σε πολλά ανούσια και ακριβά clicks χωρίς λόγο.

Γιώργος Χαραλαμπάκης, Performance Marketing Manager, Forestview

CPA: Μετρώντας το κόστος ανά action ( είτε αυτό είναι πώληση, ή εγγραφή ή οτιδήποτε) γνωρίζεις ανα πάσα στιγμή εάν είναι κερδοφόρα η καμπάνια σου ή όχι.

CTR: Κοιτώντας το CTR μπορείς να καταλάβεις πόσο καλή είναι η στόχευση αλλά και το μήνυμα της διαφήμισης. Ένα χαμηλό CTR μπορεί να σημαίνει κακή στόχευση που επηρεάζει την απόδοση του λογαριασμού.

Impression Share: Κοιτώντας όλο το group των metrics για το impressions share μιας καμπάνιας μπορεί κάποιος να πάρει αποφάσεις για καλύτερο optimization. Πολλές καμπάνιες για παράδειγμα “χάνουν» impressions και συνεπώς πωλήσεις λόγω χαμηλότερου budget

Υπερεκτιμημένο metric: Average Position. Προσωπικά δε μου λέει κάτι εφόσον έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα με το κατάλληλο κόστος ανά action. Η θέση που εμφανίζεται η διαφήμιση δεν έχει σχέση με το ROI το οποίο πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε κάθε account.

Γιώργος Δημητρίου, Communications & Marketing Director, Skroutz.gr

Η βαρύτητα του κάθε PPC metric εξαρτάται από τους στόχους της καμπάνιας, αλλά αν πρέπει να επιλέξω 3 τότε αυτά είναι το Conversion Rate, το CTR και τα Impressions (Reach).

Conversion Rate σου δίνει ξεκάθαρα εικόνα για το πόσα clicks της καμπάνιας σου μετατρέπονται σε action (π.χ. πώληση, εγγραφή, αγορά κ.λ.π.), βάση του στόχου που έχεις ορίσει ως επιθυμητό αποτέλεσμα. Από το conversion rate κρίνεις άμεσα την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας σου, όπως επίσης και το βαθμό συνάφειας του περιεχομένου και του call-to-action με το κοινό – στόχος.

CTRδιότι προσδιορίζει το πόσο ελκυστική είναι η διαφήμιση στους χρήστες και σου δείχνει το ποσοστό του κοινού που ανταποκρίθηκε στο επικοινωνιακό «κάλεσμα». Ωστόσο, δεν αρκεί από μόνο του ως metric για την αξιολόγηση της απόδοσης μιας καμπάνιας, γιατί μπορεί να έχεις υψηλό CTR χωρίς conversion. Για παράδειγμα μπορεί να παίρνεις clicks για λάθος λόγους ή γιατί το μήνυμα σου δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο. Το CTR έχει αξία όταν η καμπάνια προσθέτει value στο brand, κάτι το οποίο συνήθως είναι υποκειμενικό, και ο χρήστης κάνει click για το σωστό λόγο.

Impressionsτα impressions σου δίνουν αίσθηση για την ποιότητα του Μέσου και του reach που επιτυγχάνεις, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με δεδομένο budget. Αν το επικοινωνιακό ζητούμενο είναι η μεγάλη κάλυψη, τότε τα impressions είναι σημαντικός δείκτης. Αν όμως το ζητούμενο είναι η επίτευξη του τελικού action, τότε πρέπει να αξιολογούνται συνδυαστικά με το conversion rate.

Υπερεκτιμημένο metric: στην online επικοινωνία κάθε metric έχει τη σημασία του και μία αποτελεσματική καμπάνια αξιολογείται από έναν συνδυασμό μετρήσιμων παραγόντων. Άρα δε θα έλεγα πως υπάρχουν υπερεκτιμημένα ή υποτιμημένα metrics.

Γιώργος Αχίλλιας, Global Strategy Director, Dentsu Aegis Network

Quality score

Click-through Rate

Conversion Rate

Αυτές είναι οι μεταβλητές είναι κατ’εμέ οι σημαντικότερες μεταβλητές όταν σχεδιάζεις μία campaign ROI.

Υπερεκτιμημένο metric: traffic from Google Search vs Search Partners

2 Comments

 1. Μπράβο για το άρθρο, μαζεμένοι πολλοί και καλοί (και φίλοι) και σημαντικότατες οι απόψεις τους (που ευτυχώς για όλους μας συγκλίνουν σε μεγάλο ποσοστό).

  Ένα επιπλέον point στον Γιώργο Αχίλλια για το Quality Score που αν και δεν το κοιτάμε συνέχεια αλλά κυρίως μόλις λανσάρουμε την καμπάνια, είναι πολύ βασικό και κρίνει αν οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί αν το Quality Score είναι χαμηλό, τότε μας επιβαρύνει σημαντικά και μάλλον πρέπει να δουλέψουμε με τον πελάτη και την πρώτη ύλη του (δηλαδή το site) πριν προχωρήσουμε στη διαφήμιση.

  • Christos Vareloglou

   Thanks a lot για τα καλά σου λόγια.
   Το quality score φυσικά και επηρεάζει το ad rank στο ad auction process, αλλά είναι μία μεταβλητή που αφορά ένα μακροοικονομικό επίπεδο και όχι ένα μικροοικονομικό όταν τρέχει ένα campaign. Εξάλλου κανείς ακριβώς εκτός Google δεν γνωρίζει πόσο ρόλο παίζει κάθε metric στην διαμόρφωση του quality score.

   Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι λίγο ή πολύ, το quality score εξαρτάται από:
   -CTR
   -relevance του κάθε keyword στο εκάστοτε ad group
   -ποιότητα της landing page και relevance
   -relevance του ad text
   -το συνολικό ιστορικό του performance του εκάστοτε adwords account

   Επειδή λοιπόν το quality score δεν είναι 100% measurable οπότε και δεν μπορεί να οργανωθεί 100%, και ταυτόχρονα είναι macro παράγοντας, εγώ δεν θα το έβαζα στα top-3 :).

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *