Μία συνέντευξη για 3 βασικά ζητήματα των social media

measure-success

Περνώντας στο νέο χρόνο, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε αμέτρητα άρθρα για τα νέα trends στο χώρο των social media.

Νομίζω όμως ότι ξεκινώντας πρώτα από αυτοννόητες απαντήσεις σε καίρια “απλά” ερωτήματα, αρκεί αρχικά για να αποδώσει ένα brand στα social. Και όταν λέω απόδοση, δεν εννοώ να γίνει δημιουργικό αλλά αρχικά να θέσει KPIs, να κάνει measure, να τεστάρει πράγματα και μετά να το επαναλάβει ξανά και ξανά μέχρι να βγάλει σωστά συμπεράσματα.

Ο Άγγελος Γαλανάκης, Head of Digital στην Mindshare μου απάντησε σε 3 ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουνε όλοι όσοι τρέχουνε accounts στα social.

1.Ποια είναι 3 metrics που δεν παραλείπτεις από το monthly social media report σου?

Για να καταλήξουμε στα 3 απαραίτητα metrics που θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε στα monthly social media reports θα πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε τα objectives που μπορεί να έχει η εκάστοτε καμπάνια.

Αν μπορώ να κάνω μία παραμετροποίηση στην απάντηση θα έλεγα ότι το πρώτο metric που θα ήθελα να βλέπω πάντα αλλά και να δείχνω στους διαφημιζομένους είναι το Cost Per Objective. Έτσι προφανώς θα υπάρχουν καμπάνιες που θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς το Cost per Click, άλλες που θα έχουν ως βασκό metric το Cost Per New Fan, άλλες πάλι το cost per engagement, όπως επίσης υπάρχουν καμπάνιες που έχουν ως βασικά objectives το Cost per App Download (ειδικά εάν μιλάμε για mobile – install app ads) ή ακόμα και το Cost Per Video View.

Συνοψίζω λοιπόν ότι το πρώτο metric θα ήταν το Cost Per Objective ακριβώς γιατί στις καμπάνιες των Social Media μπορεί κανείς να κυνηγήσει πολλαπλά και διαφορετικά Objectives κατά περίπτωση.

Το δεύτερο θα ήταν το Ratio μεταξύ Paid Engagement VS Earned Engagement για να δούμε κατά πόσο η καμπάνια επέδρασε ώστε το social community να αλληλεπιδράσει με το social account.

Το τρίτο metric που θα ήθελα πάντοτε να υπάρχει ανεξάρτητα το είδος των καμπανιών είναι το αποτέλεσμα του social listening και το αποτέλεσμα Positive Mentions VS. Negative Mentions. Γιατί στο τέλος της ημέρας η πεμπτουσία των social media είναι να δούμε πώς μιλάει ο κόσμος για τους διαφημιζομένους που μας έχουν εμπιστευτεί για την επικοινωνία τους.

Επί της ουσίας όμως και στην πράξη τα τρία βασικά metrics που υπάρχουν σε κάθε social media report είναι:

  • Cost Per Click – το βασικό buying metric
  • Cost Per Engagement – πόσο είναι το engagement που απέφερε η καμπάνια
  • Cost Per People Taking Action – το engagement προήλθε από light engaged users ή heavy engaged users

2. SEO και Social media πορεύονται μαζί?

Σαφώς και πρέπει να πάνε μαζί. Καταρχάς τα social media μπορούν να ενισχύσουν το overall SEO με πολλούς τρόπους.

Είτε από τις δημοσιεύσεις στα social accounts να ανδημοσιευτούν από χρήστες ή / και bloggers ακόμα και sites. Επίσης οι δημοσιεύσεις από τα social media μπορούν να δημιουργήσουν αναζητήσεις στο Google και επομένως να έχουν άμεση σύνδεση με το SEO που έχει γίνει. Τέλος οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν στα social media μπορούν να αποφέρουν traffic στο website και επομένως να αναδείξουν το ranking του.

Πιο συγκεκριμένα το Google+ αποτελεί και το πλέον σαφές παράδειγμα άμεσης σχέσης social media με SEO.

Θα ήθελα όμως να βάλω και μία τελευταία παράμετρο για τη σύνδεση SEO και social media. Εάν υπάρχει η δυνατότητα social media monitoring μπορούν να προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα buzz graphs τα οποία να αποτυπώνουν τη συχνότητα και τον τρόπο (λέξεις) με τον οποίο μιλάει ο κόσμος για τα bradns στα social media, δίνοντας έτσι μία περισσότερο συνολική εικόνα για το on site SEO.

3. Γιατί να επενδύσει κάποιος στα social media εφόσον επενδύει ακόμα στο google adwords?

Κατά την άποψή μου μέχρι στιγμής αυτά τα οποία προσφέρει σε έναν διαφημιζόμενο το Google Adwords σε σχέση με αυτά τα οποία προσφέρουν τα Social Media είναι τις περισσότερες φορές συμπληρωματικά και λιγότερες φορές ανταγωνιστικά.

Απλουστευμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Ad Words προσδίδει σε cost efficient, targeted και ROI oriented επικοινωνία, τη στιγμή που τα social media, δίνουν τη δυνατότητα για community building, branded dialogues, fan turned to ambassadors και τελικά τη δημοιυργία μίας συνεχώς αυξανόμενης βάσης ανθρώπων από την οποία μπορεί κανείς να μάθει τι σκέφτονται για το προϊόν του, ποια είναι η πραγματική του εικόνα σε σχέση με την εικόνα που θέλει να χτίσει και τελικά να αντλεί στοιχεία customer satisfaction.

Συμπερασματικά λοιπόν για τους διαφημιζομένους, θα έλεγα ότι το Adwords φέρνει και κάνει τους πελάτες να αγοράσουν ενώ τα social media αποτελούν το after sales services.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *