Τα νέα facebook notes και πως κατάφερα με έναν καρχαρία να αυξήσω το engagement rate ενός post

Αρχικά, το facebook aποφάσισε να “αναστήσει” την πλατφόρμα των Notes προχωρώντας σε ένα μεγάλο redesign παρόμοιο σε λογική με αυτό του Medium και του Linkedin, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεση του ότι θέλει να κρατήσει ολοένα και περισσότερο τους χρήστες μέσα σε αυτό το network παρέχοντας τους περισσότερες δυνατότητες. Αυτό έρχεται σε συνδυασμό και με το πρόσφατο launch των “instant articles” που σε συνεργασία αρχικά με μεγάλους Media Partners(π.χ. NYT και Guardian) ωθεί τους publishers να δημοσιεύουν τις ιστορίες τους απευθείας στο facebook αντί για ένα link και σε αντάλλαγμα θα λαμβάνουν ένα γενναιόδωρο reach και μερίδιο από το advertising revenue. Παρόλο που τα νέα notes δεν ήρθαν και τόσο ξαφνικά, ο M.Zuckerberg και άλλοι influencers ακόμα χρησιμοποιούν τα “status” και όχι τα νέα “notes”, οπότε μικρό καλάθι.
Όλα αυτά τοποθετούν και πάλι το ερώτημα εάν το Blogging πέθανε κάτω από την ιδέα ότι πλέον οι Bloggers στρέφονται απευθείας σε μεγάλες social πλατφόρμες όπως αυτές του Medium ή του Linkedin καθώς τα SM θα τους δώσουν απευθείας reach σε ένα τεράστιο κοινό. Αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς δεν νομίζω πως ακόμα ήρθε η ώρα όπου τα Brands και οι Media Companies έχουν καταφέρει να βρουν τον απόλυτο τρόπο για να κάνουν monetize (και) τα social media κανάλια τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όπως πάντα όλα ξεκινάνε με το δόγμα “content is king” και με το τι ζητάς από κάθε channel. Bookings? Referral traffic? Leads? Subscribers?
*Ωραίο σχετικό άρθρο εδώ.
Κάθε εταιρεία θέλει να κάνει engage τους χρήστες της στα social. Αρκεί όμως αυτό? Σύμφωνα με μία παλιότερη έρευνα της The Creative Group περισσότεροί από το 50% των Marketing Executives αναφέρανε ότι θα αυξήσουν το spending των Εταιρειών τους στο facebook. Οι περισσότεροι όμως τα παρατάνε ή σταματάνε να ασχολούνται με το page τους όταν δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που είχαν υπολογίσει. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια: οι χρήστες δεν θέλουν να ακούνε για το προϊόν μας όλη την ώρα. Βομβαρδίζονται όλη την μέρα με TV spots, ραδιοφωνικές διαφημίσεις, διαφημίσεις στο web, τεράστια billboards. Οι χρήστες δεν έρχονται στο facebook για να δούνε διαφημίσεις.
**Ωραίο σχετικό άρθρο εδώ.
Παρ’όλα αυτά, πολλά brands προσπαθούν να “τσιμπήσουν” τους χρήστες πολλές φορές με click-baiting τεχνικές, πράγμα δελεαστικό και “εύκολο” αλλά σε μακροχρόνιο επίπεδο πιθανότατα επικίνδυνο.
Ένα like/share/comment δεν φέρνει την Άνοιξη..
Αποφάσισα λοιπόν και εγώ να κάνω ένα post που για την κοινή λογική είναι εντελώς ανούσιο και δεν θα έμπαινε κανείς στην διαδικασία να σπαταλήσει τον χρόνο του για να το κάνει. Ήθελα να δω το αποτέλεσμα.
12068457_10205332419686221_788600719846782367_o
Η φωτογραφία απεικονίζει σε μία παραλία, έναν άνθρωπο μέσα σε ένα κανό και σε μία πολύ κοντινή απόσταση έναν καρχαρία να κινείται προς τα πάνω του. Μαζί με την φωτογραφία έγραφα ως caption το εξής:
Τρελό αλλά όντως δουλεύει! Πατήστε “like” και μετά πληκτρολογήστε με comment το “6” και δείτε τι γίνεται!” (το σχετικό post μπορείτε να το βρείτε εδώ).
12015173_10205332422486291_1054538383523651730_o
Θα φανταστείτε όπως και εγώ ότι πρόκειται περί ενός εντελώς ανούσιου post που δεν θα το έδινε κανείς σημασία. ΟΧΙ. Μέσα σε λίγες ώρες πάρα πολλά άτομα είχαν μπει στη διαδικασία να το κάνουν σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να δούνε το πολυπόθητο αποτέλεσμα το οποίο φυσικά ήταν ένα “τίποτα”. Εξαιρώ τα trolls και κάποια “pre-fixed” σχόλια φίλων που με βοηθήσανε να το κάνω spread και τους ευχαριστώ :).
Η ερώτηση μου είναι τι γίνεται κάθε φορά που ένα μεγάλο brand κάνει κάποια αντίστοιχη τεχνική “click-baiting”?
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τεράστιο engagement αλλά σε μακροχρόνιο έχει καταφέρει να απαγοητεύσει/εξοργίσει ένα σύνολο χρηστών οι οποίοι μάλλον θα “ορκιστούν” να γίνουν για πάντα οι Negative Brand Ambassadors του.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *