Το marketing των Υποψήφιων των Αμερικάνικων Εκλογών

Πριν 1 εβδομάδα περίπου στην Αμερική έλαβε μέρος η “Super Tuesday”, η οποία ήταν super για την Hillary Clinton και semi-super για τον Donald Trump. Για όσους δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάω, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα highlight από εκείνη την ημέρα και αυτό είναι το swipe file που έστειλε o Mike Schauer.

Είναι πιθανότατα ο μοναδικός άνθρωπος που συγκέντρωσε όλα τα visuals σε διάφορα κανάλια τα οποία χρησιμοποιούν οι Υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών, και απεικονίζει όλο το context τους, προσφέροντας τρομερό value μέσα από την ανάλυση του για το πως οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το marketing στις Αμερικάνικες εκλογές.

Ξεκινώντας από τους Δημοκρατικούς, αναφέρεται στον υποψήφιο Bernie Sanders για τον οποίο πολλοί λένε ότι δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει την Hillary Clinton. Διαθέτει ελάχιστη αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό και είναι ο γηραιότερος υποψήφιος.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο σύμφωνα με τον Schauer είναι ότι:

Most of Hillary’s ads are about HER.

Είναι ευρέως γνωστή, έχει την τύχη να διαθέτει επώνυμο “Clinton”, είναι γυναίκα (από μόνο του είναι USP) και παρ’ότι το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο δυνατό CV εμφανίζεται έμπειρη.

Screenshot 2016-03-09 00.16.08

Screenshot 2016-03-09 00.17.53Μπορείτε να δείτε όλα τα visuals εδώ.

Από την άλλη πλευρά, οι διαφημίσεις του Bernie επικεντρώνονται στους ανθρώπους, στην αλλαγή και στο όραμα που δίνει κίνητρο τους ανθρώπους.

Είναι το ακριβώς αντίθετο της Hillary, μιας και χρησιμοποιεί λέξεις όπως “we” & “us”, σε αντίθεση με αυτήν που χρησιμοποιεί κυρίως τις λέξεις “you” & “you’re”.

Screenshot 2016-03-09 00.23.15

Screenshot 2016-03-09 00.22.47

Μπορείτε να δείτε όλα τα visuals εδώ.

Έχοντας αυτά υπόψιν, και αν δεν γνωρίζατε τίποτα για αυτούς τους 2 υποψήφιους, ποιον θα υποστηρίζατε;

Οι νεαρότεροι ψηφοφόροι που θεωρητικά είναι υπέρ του Bernie, έρχονται σε αντιδιαστολή με τους γηραιότερους που δεν είναι πολύ άνετοι με την έννοια της μεγάλης αλλαγής για τις οποίες μιλάει ξανά και ξανά.

Ενώ η Hillary χρησιμοποιεί celebrities για το e-mail marketing της:

Screenshot 2016-03-09 00.28.08

O Bernie χρησιμοποιεί pop-ups & opt-ins στο site του, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ:

Screenshot 2016-03-09 00.29.17

Aπό την άλλη μεριά έχουμε τους Ρεμπουπλικάνους…

Θολωμένοι τύποι, απανωτές προσβολές, focus στον φόβο και στο σοκ, πράγματα που κάνουνε τους Δημοκρατικούς να είναι “γατάκια” μπροστά τους.

Η προσέλευση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σπάει τα ρεκόρ, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδώσει τόση μεγάλη προσοχή στις εκλογές εδώ και δεκαετίες και είτε μας αρέσει είτε όχι, οφείλεται κυρίως σε αυτόν τον τύπο…

Donald Trump.

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε αυτή την οντότητα, αλλά όπως αναφέρει και ο Schauer, εάν είστε μαθητής του μυθικού marketer Dan Kennedy, τότε μπορεί να έχετε ξανακούσει το εξής:

Donald Trump is in the business of being Donald Trump.

Εάν ρωτήσετε κάποιον από τους ψηφοφόρους τους, θα πει πολύ εύκολα και αβίαστα ότι είναι ένας σκληρός τύπος που τα λέει έξω από τα δόντια και δεν τον πειράζει να τσαλακωθεί.

Κάποια στιγμή και ο ίδιος είχε πει:

I could stand in the middle of 5th Avenue and shoot somebody and I wouldn’t lose voters..

Έτσι λοιπόν, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, αυτός κάνει focus στην δύναμη του “celebrity” και του “αντι-καθεστωτικού”, κάτι τον οποίο να έχει καταλήξει να είναι ένα brand από μόνος του.

Όπως αυτό το site που χρησιμοποιεί τον Trump για να πουλήσει μπλουζάκια:

Screenshot 2016-03-09 00.54.17

 

Ή όπως αυτό το newsletter που τοποθέτησε μέσα μία υποθετική οικονομική κατάσταση του Trump για να αυξήσεις τις πωλήσεις του:

Screenshot 2016-03-09 00.56.37

 

Τέλος, υπάρχει ο Ted Cruz τον οποίον κριτικάρουν πολλοί για τα παραπλανητικά mails που στέλνει.

Όπως π.χ. μία επιστολή που έστελνε και υποσχόταν ότι περιέχεται μέσα μία επιταγή ενώ στην πραγματικότητα ζητάει να του δωρίσουν λεφτά.

56b7fea11a00002d00ab2293

Fingers crossed να μην ζήσουμε το uber disaster ο επόμενος πλανητάρχης να είναι ο Donald Trump..

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *